Eva Pollak
Pollák Éva
Tanácsadó szakpszichológus
Pár-, és családterapeuta
Pszichodráma

"A pszichodráma egy olyan egyedüálló terápiás módszer, melyben a kreativitás, a játék, a mozgás, a történetmesélés, az élmények és érzések színpadias megjelenítése központi szerepet kap a kliens és a terapeuta közt fennálló gyógyító kapcsolatban."

 

A dráma használata a gyógyításban évezredes múltra tekinthet vissza, és míg a dráma szóról legtöbbünknek a színház jut az eszébe, a pszichodráma valami egészen más. A görög 'drao' szóból származó 'dráma' (mely eredetileg azt jelentette: 'csinálok' vagy 'küszködöm') minden esetben valami személyes élményt foglal magába. Míg a színházban ezt az élményt a színészek közvetítik a közönség felé, a drámatechnikák pszichoterápiában való felhasználása arra ad lehetőséget, hogy belső nehézségeinket szó szerint megmutassuk, átadjuk a minket segítő terapeutának.

A pszichodrámában a mozdulatok, gesztusok, avagy a 'csinálás' százszorta fontosabb, az ezeket kísérő szavaknál. A terapeuta arra bíztatja a kliensét, hogy álljon fel, és egy képzeletbeli színpadon (szabadon használva a rendelkezésére álló teret, és a körülötte található tárgyakat) próbálja kifejezésre juttatni érzéseit eljátszva, és nem elmesélve azokat. Egyes kritikus jelenetek (pl. egy-egy krízis helyzet, mely a kliens jelenlegi élethelyzetében újra megelevenedik és mintegy akadályként tornyosul elé) újrajátszásra kerülhetnek. Erre azért van szükség, mert mialatt az ember újrajátssza a helyzetet, lehetőséget kap arra, hogy belebújjon más szereplők bőrébe - ez elősegíti más nézőpontok meglátását, átélését. Megértve mások motivációit, érzéseit, sokszor képessé válunk arra, hogy a helyzetet, melybe eddig bele voltunk gabalyodva, tisztán átlássuk és megoldjuk (avagy végre másként, pozitívabb végkimenettel fejezzük be a történetünket).

"Életünk színházában érezhetjük magunkat elveszettnek, elfelejthetjük a következő sort, elveszthetünk egy-egy szerepben, sőt le is blokkolhatunk. Lehet, hogy súgásra, vagy ismételt próbára van szükségünk a következő jelenthez, vagy arra, hogy újrajátsszunk egy korábbi jelenetet és ezúttal rendbe is tegyük. A cselekvés(eljátszás) mozgásba hoz minket és lendületbe hozza a változást."