Eva Pollak
Pollák Éva
Tanácsadó szakpszichológus
Pár-, és családterapeuta
Krízisintervenció

"A kínaiak két ecsetvonással írják a 'krízis' szót. Az egyik vonás a veszélyre utal, a másik a lehetőségre. Ha krízisben vagy, légy tisztában a veszélyekkel - de ismerd fel a helyzetben rejlő lehetőséget is."

(John F. Kennedy)

 

Élete során bárki kerülhet olyan helyzetbe, melyet válságosnak ítél, melyben súlyosan fenyegetettnek érzi testi-, lelki-, kapcsolati-, vagy akár anyagi értékeit. (Pl. Hirtelen jött súlyos betegség, baleset, szakítás, válás, haláleset, erőszakos cselekmény áldozatává válás, stb.) Ilyenkor, habár az ember minden figyelme és erőfeszítése a válság feloldására irányul, az eddig jól bevált megoldási módok nem elegendőek. Ennek hatására az ember lelki egyensúlya felborul, képtelenné válik feladatai megfelelő ellátására, s végső elkeseredésében az öngyilkosság gondolata is felmerülhet benne.

Krízishelyzetben gyakran érezzük úgy magunkat, mintha nagy köd venne körül, és hiába tapogatózunk egyre kétségbeesettebben, nem találjuk a kiutat, és néha „régi”, más helyzetben talpraesett önmagunkat sem. Valami új megtanulására, megtapasztalására van szükség, s ha ez sikerül, lelkileg megerősödve kerülhetünk ki a krízishelyzetből. Kapaszkodó nélkül azonban nem mindig sikerül kimászni a gödörből, s a fennálló válsághelyzet életünk elakadásához, krónikus betegségek megjelenéséhez, elhúzódó depresszív állapothoz vezethet.

Ha úgy érzi túl sűrű a köd, túl mély a gödör – segíthet egy, akár csak pár alkalmas, pszichoterápiás konzultáció, krízisintervenció. Ennek során pszichológus szakember segítségével számba vesszük a külső, belső tartalékokat. Eleinte akár konkrét tanácsokkal, majd egyre inkább a személyes megoldási módszerek skálájának bővítésével igyekszünk segíteni az egyensúly visszanyerésében.


 

Hosszabb távon célunk, hogy a krízist átélt személy visszanyerje erejét és hitét a mindennapi élet továbbviteléhez, megpróbáljuk megérteni mi is vezetett a válsághelyzethez, milyen új probléma-megoldási technikákkal gazdagodott, mit tanult önmagáról a jövőre nézve. Ez egy, a krízisintervenciót követő hosszabb-rövidebb szupportív terápia során, keretein belül valósulhat meg.