Eva Pollak
Pollák Éva
Tanácsadó szakpszichológus
Pár-, és családterapeuta
Kreatív technikák terápiás alkalmazása

A kreativitás oda kalauzol, ahol még soha senki nem járt. Ahhoz, hogy kiérj a megérzések vadonjába, magad mögött kell, hogy hagyd a megszokások városát. Megéri, mert odaérkezve csodákra találsz és önmagadra lelsz.
(Alan Alda)

 

A kreatív technikák alkalmazása a tanácsadás, terápia során egy új, különleges szemléletmód gyógyító hatásának kihasználására ad lehetőséget. Előfordul, hogy a segítséget kérő ember (legyen akár felnőtt, vagy gyerek) nehézségekbe ütközik szívfájdalmának megfogalmazásában (nem találja a megfelelő szavakat, vagy azok nem adnak számára elég kapaszkodót). Ezekben az esetekben, amikor a hagyományos 'beszélgetős terápiák' nem bizonyulnak elegendőnek, a képzelőerő, a művészetek és a kliens saját kreativitásának ereje új dimenziókat nyithat meg a közös munkában.

A kreatív technikákat magában foglaló terápiás forma ajánlott mindazoknak, akik nehezen öntik szavakba érzelmeiket és csak akadozva, nagy küzdelmek árán képesek belső problémáik verbális megosztására. A kreatív technikák alkalmazása mellett sem szükséges a számunka nehéz, fájdalmas élmények részletes ecsetelésére - elegendő lehet ezek megmutatására egyetlen kép, szimbólum segítségével.

Kreatív technikák kiválóan alkalmazhatóak az alábbi esetekben: krízis, gyász, szorongás, stressz kezelési nehézségek, kapcsolati gondok, elveszettség érzése/jövőkép homályossága, viselkedési zavarok, indulatkezelési gondok, társas izoláció/vegzálás okozta érzelmi gondok, stb.

A kreatív technikákkal dolgozó terapeuta célja egy olyan biztonságos érzelmi környezet megteremtése, melyben a kliens képes önmagát/helyzetét újra felfedezni. Nem szükségeltetik azonban semmi féle művészi előképzettség - elegendő a különféle érzékszervekre való nyitottság: tapintás (agyag, gyurma, kövek, stb. megmunkálása során), hallás (ritmus, melódiák, hangok felfedezése), szaglás (az egyes anyagok illata emlékeket idézehet fel). Míg egyes terápiás ülések különféle kreatív anyagok megmunkálásával telnek, mások az alkotás által felszínre hozott érzések/emlékek, illetve a megjelenítésre került szimbólumok értelmezésével telnek.