Eva Pollak
Pollák Éva
Tanácsadó szakpszichológus
Pár-, és családterapeuta
Autogén tréning

"Az út örök és tétlen, mégis mindent végbevisz észrevétlen. " (Tao te King)

 

A relaxációk olyan gyógyító eljárások, amelyek a pszichotónus áthangolása segítségével a pszichovegetatív egyensúly kialakítására törekszenek. Pszichológiai értelemben kellemes emocionális állapotot, feszültségmentes nyugalmat jelent.

Az Autogén Tréning módszer kezdetei az 1900-as évek elejére nyúlnak vissza és J.H. Schultz nevéhez fűződik. Az autogén szó görög eredetű, "autos"= ön, "genos"= származik, azaz valami, ami belőlünk származik. A tréning pedig arra utal, hogy gyakorolni kell a technikát, amíg elsajátítja az ember.

„Az AT saját erőből rendszeresen végzett gyakorlat, melynek belső koncentrációval, önmagunkra irányuló passzív figyelemmel kell végbemennie, hogy az ellazultság szomatikus és pszichés értelemben létrejöjjön.” (Schultz, 1920)

Az autogén tréning /rövid nevén AT / egy olyan relaxációs módszer, amely alapvető testi-lelki nyugalom, kikapcsolódás elérésére tanít meg. A módszer alapfokának elsajátítói képesek lesznek arra, hogy 7-10 perc alatt kellemes, mély lazaságba, nyugalomba juttassák önmagukat.

Ezzel a napi igénybevételektől, feszültségektől mentesítik a szervezetüket, és egyre közelebb kerülnek testük működésének alapvető harmóniájához, egyre inkább megértik saját testük üzeneteit, és megalapozhatják azt az önismereti munkát, amelyet az AT magasabb fokozatain, vagy más terápiás formákban bontakoztathatnak ki, ám e nélkül, "önállóan " is teljes egész az, amit az AT alapfoka nyújt.

Mire van hozzá szükség?

A módszer elsajátításához kitartó és rendszeres gyakorlás szükséges, legalább 10-12 héten át.  Ez azt jelenti, hogy, az általunk ajánlott heti 1-2 alkalommal 50perces egyéni/kiscsoportos foglalkozáson felül naponta kétszer 15 percet kell, hogy fordítsanak a módszer otthoni gyakorlására. Továbbá a gyakorlásokat követően a relaxáció során bekövetkezett testi-lelki élményekről ún. élménynaplót kell vezetni.

Ideális esetben az AT olyan szerves részévé válik az életünknek, mint a fogmosás. A fenti előnyök kibontakozását folyamatosan érzi magán a gyakorló, és a teljes folyamat végére éri el a megfelelő mértékű és jellegű testi-lelki lazaságot.

Mi a lényege, mit tud nyújtani?

Az AT fő előnye, hogy valóban elsajátíttat valamit, ami ezentúl egy életen át "rendelkezésünkre" áll, az elsajátítást követően nem kell hozzá sem szakember, sem magnó, sem egyéb eszköz. Olyan készségünkké válik, mint az írás vagy az olvasás.

Fokozott testi, vagy szellemi igénybevétel, stresszekkel teli életmód, esetleg a szervezet enyhébb "hibaüzenetei" (fejfájás, feszültség, gyomorpanaszok, alvászavar) esetén kimondottan előnyös lehet.

Nincs benne semmi mágia, tiszta fiziológián alapszik. Hatása abban áll, hogy csökkenti a szorongást és feszültséget az egyre növekvő belső nyugalmi tónus következtében. Épp ezért azt lehet mondani, hogy szinte mindenki alkalmas az autogén tréning elsajátítására. Ami szükséges hozzá: kitartás és hajlandóság az otthoni gyakorlásra (amíg egy alapgyakorlatot megfelelően el nem sajátított az ember addig nem lehet menni a következőre) és motiváció. Azaz fontos, hogy saját elhatározásából akarja megtanulni a tréninget valaki, mert azzal valami változást szeretne elérni.

Amint elsajátítottuk, szinte bárhol és bármikor lehet alkalmazni: akár otthon fekve az ágyon, hogy egy kicsit kikapcsoljunk, akár a fogorvosnál ülve, hogy félelmünktől megszabaduljunk, vagy egy fontos vizsga, tárgyalás előtt, hogy kevésbé szorongjunk.

Az AT hatása egészséges emberekre:

1. felfrissülés, gyorsabb regeneráció

2. tűrőképesség fokozódása

- fizikailag: fájdalomérzés csökkenése, fertőzésekkel szemben ellenállóbb lesz a szervezet

- pszichésen: „rendíthetetlen nyugalom” konfliktushelyzetekben

3. A teljesítmények javulása

4. A testi funkciók szabályossá válnak és szabályozhatóak

5. Az akaraterő fokozódik

6. Önismeret, önkritika, önkontroll fejlődik

Kinek ajánlott?

Elsősorban azok számára ajánljuk a módszer elsajátítását, akik szeretnék pszichés feszültségeiket csökkenteni, önismeretüket fejleszteni, vagy egyszerűen csak teherbíró-képességüket szeretnék növelni.

  • serdülőknek, mivel rendkívül sok stressznek és szorongásnak lehetnek kitéve mind az iskolában mind másutt (feszült légkör a családban, magas elvárások, túlterheltség, bántás és csúfolódás a közösségben, gátlásosság, félénkség), ezért az AT elsajátítása az ő számukra is kifejezetten előnyös lehet
  • nagy idegi-lelki megterhelést megélő felnőttek számára; az ő esetükben az AT olyan hatékony relaxációs eszközzé válhat, melynek segítségével könnyebben megküzdenek a munkahelyi, családi életből adódó mindennapos feszültségteli helyzetekkel, stresszel
  • kismamáknak - a terhesség testi és lelki szempontból is megváltozott állapot, mely sok kérdést/kételyt/szorongást hozhat magával; az AT elsajátítása a gyermekvárás szakaszában megkönnyebbülést, a szülés során pedig (az AT során begyakorolt légzési és lazítási technikáknak köszönhetően) nagy segítséget nyújthat a kismamáknak
  • nagy munkahelyi stressznek kitett menedzserek, közép-, és felsővezetők számára